Haftalık Köşe Yazısı

  • Aile şirketleri kavramını iş sektöründe çokça duymuşuzdur. Peki Aile şirketi nedir? Nasıl kurulur? ve aile şirketlerinin yönetimi nasıl olmalı sorularının cevabı Dr. İlhami Fındıkçı. İşte İlhami Fındıkçı'nın aile şirketi hakkındaki görüşleri...
  • Aile şirketlerindeki sıkıntıların temelinde ailenin, değerlerin hakim olduğu bir sosyal yapı, şirketin ise mantık ve kuralların hakim olduğu bir sosyal yapı olmasından gelir. Aile ile şirketin yan yana gelmesi yani ailenin bir şirket kurması, duygularla mantığın yoğun etkileşimini gerektirir. Bir tarafında duyguların, değerlerin ağır bastığı bir yapı, bir güç odağı, diğer tarafta mantık, matematik ve kurallar zincirinin ağır bastığı bir güç odağı. Bir insanın duygusal ve mantıksal tarafları gibi. Peki hangi güç odağı hakim olacak?
  • Evet, gerçek lider aynı zamanda bir gönül adamıdır. Lider, kişilik özellikleri bakımından karizmatiktir, değişiktir, farklı bir duyuş ve his yeteneğine sahiptir, insanları etkileme, yönlendirme, uyumlaştırma gücüne sahiptir. Yeri geldiğinde en önemli kararları gözünü kırpmadan verebilir. Bu kararla belki de binlerce insanı etkileyebilir, çok önemli maddi veya sosyal değişimlere neden olabilir. Ama onların bu görünen davranışlarının arkasında bambaşka bir derinlik, renklilik ve adeta bir arayış mevcuttur.
  • Hizmetkâr liderlik, liderliğin tam anlamıyla bir sanat haline dönüştüğü, her türlü hassasiyetin çok ön planda olduğu özel bir liderlik biçimidir. Bu özel liderlik biçimine her yöneticinin yahut liderin erişmesi kolay değildir. Yani nasıl ki liderlik, belirli insanlarda bulunan özel bir donanımdır, benzer biçimde hizmetkâr liderlik de belirli liderlerde bulunan özel kimi donanım ve yeteneklerin doruğa ulaşmış halidir. Nitekim hizmetkâr liderlik özel bir insani değerler alaşımını ve manzumesini gerektirir.
  • Kim bilir her geçen gün kaç yıldız eksiliyor semadan. Göktekilere inat yerdeki yıldızlar da kayıp gidiyorlar. Tane tane düşüp yiten yapraklar gibi. Kainat, muazzam bir hareket halinde. Canlı ve eşya ile bütünlüğünü bozmadan yol alıyor zaman içinde. Küçük dünyalarında nelerle uğraşıyor insanlar? Durmadan didinen karıncalar misali bir yolculuk halinde herkes. Meşgul ettirildiğimiz şeydir belki de imtihanımız… Ya aşağı çekiyoruz insanları uğraşımızla yahut can evine
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17