Haftalık Köşe Yazısı

  • Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, bazen biz de şaşıyoruz kendimize. Zira insan olarak uyum sınırlarımız her geçen gün biraz daha zorlanıyor. Çevremizdeki fiziki gürültü çoğalıyor, kulağımız haddinden fazla uyarana maruz kalıyor. O kadar görüntü ile karşı karşıyayız ki gözlerimiz yoruldu. Bize dokunan nesne sayısının çokluğu tenimizi yordu. Kokuları da karıştı küçük dünyamızın ve güzel rayihaları seçemez olduk.
  • Doğru yerlerde kullanılmayan kavramlar, anlamlarını yitirirler. Bazen de anlamsal yakınlık taşıyan belirli kavramlar arasındaki önemli nüanslar silinir ve genellenir. Çoğu zaman mekanik bir biçimde, hızla gerçekleşen bu zihinsel yuvarlama ise ciddi anlamsal kaymalara sebebiyet verir. Örneğin çok iddialı olan şu üç kavramı doğru yerlerde kullanmalıyız: Kişisel gelişim, başarı güdüsü ve hırs. Kişisel gelişim, temel kişilik özelliklerinden hareketle bilgi ve beceri kaynaklarının geliştirilmesini içerir. Oysa kişilik yapısı ile doğrudan ilişkili olan başarı güdüsü ve hırs, kişisel gelişim ve dolayısıyla insani derinlik düzeyinde belirleyici olabilmektedir.
  • Yeryüzündeki insan sayısı hızla artıyor, teknoloji gelişiyor. İnsan hayatını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için yeni buluşlar birbirini izliyor. Modern dünyanın bütün bu artılarının aksine insan ilişkileri ise giderek eksiliyor. Maalesef her geçen gün yaşamdan daha az zevk alıyoruz.
  • İnsana verilmiş bunca nimetin içinde kelimelerin ayırıcı bir yeri var. Ayırıcı bir yer diyoruz zira kelimeler; insanın insana ulaşması, kendini ifade etmesi, varlıklar âleminde iz bırakması, aşkını dile getirmesi ve daha binlerce yönelim için temel bir araçtır. Kelimeler bir anlamda, insana verilmiş ilahi bir mucizedir aslında. Öyle bir mucize ki, kelimeler yoksa iletişim yoktur; ilişki, etkileşim, birliktelik yoktur. Dostluk yoktur kelimeler yoksa. Zira insanı hayata, hayatı insana bağlayan zincirin halkaları gibidir kelimeler. Kelimeler olmazsa insanların zihin haritaları gibi ruh haritaları da bozulur.
  • Bireyleri; sahip oldukları temel yatkınlıklar, potansiyeller ve davranışlarına göre kişilik testleri yardımıyla çeşitli gruplara ayırmak mümkündür.