Haftalık Köşe Yazısı

  • Bir insanın gelişimi ve hayatı çok güzel bir ders kaynağıdır, gören gözler için. Düşünün ki anne karnındaki bebek, anneye bağlı olduğu kordon yoluyla beslenir. Başka imkânı yoktur çünkü. Doğduktan sonra, hayatının ilk yıllarında yine çevresindekilere muhtaçtır. Ne zamanki gücü kuvveti yerine gelir, işte o zaman kendi ihtiyaçlarını giderebilir.
  • Kurum kültürü ya da organizasyon kültürü, yönetim bilimi alanında yıldızı giderek parlayan kavramlar arasında yer alıyor. Ancak bu kavramın farklı bir tarafı var; diğer bazı popüler kavramlar gibi her şeyi açıklamak için kullanılmamasına rağmen önemini ve önceliğini koruyor. Kültür, en genel tanımıyla “kişi, kurum veya toplumun yaşam biçimi” olarak tarif ediliyor.
  • Her alanda olduğu gibi aile şirketlerinde de kadınların çok önemli ve belirleyici rolleri vardır. İster doğrudan işin günlük akışının içinde yer alsın, ister aile işinin dışında çalışsın, isterse de ev hanımı olarak evin yükünü çeksin; kadınlar ailenin bütünlüğünün sağlanması, birlik ve beraberliğin oluşturulması ve daha da önemlisi sağlıklı bir etkileşim ve iletişim ortamının oluşturulmasında belirleyici bir konumdadırlar.
  • Öğrenme, bireyin düşünce, tutum, bilgi, alışkanlık ve bütün bunların sonucunda davranışlarında değişime yol açan aktif bir etkinliktir. Eğitim gerek bireysel gerekse toplumsal açıdan son derece önemli, diğer yandan zor ve zahmetli bir süreç. Bu sürecin tüm yaşam boyunca devam ettiği düşünüldüğünde yaşamın önemli zorluklarından birisiyle karşılaşırız. Zorluğun temelinde bireyin bir çalışan, bir aile üyesi, bir vatandaş, kısaca bir insan olarak kendisi ve çevresindeki dünyayı daha iyi anlamaya çalışmasının yer aldığı söylenebilir.
  • Başarı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “başarmak işi”, “bir işte elde edilen yararlı sonuç, muvaffakiyet” olarak tanımlanıyor. Yani başarıdan söz etmemiz için yararlı bir sonucun üretilmiş olması gereklidir. Herhangi bir işte arzu edilen, hedeflenen, insanlara katma değer sağlayan bir sonuca ulaşılması, başarıyı getiriyor.